R en R administratie

Een auto leasen als ZZP’er

Geplaatst op

Een auto leasen als ZZP’er kan grote voordelen hebben, maar er zitten natuurlijk ook een aantal nadelen aan. We kunnen onderscheid maken tussen operational lease en financial lease. Ben jij een ZZP’er die erover nadenkt om een auto te gaan leasen? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar de optie die het voordeligst is en natuurlijk het beste bij je past. Deze zoektocht kan soms best ingewikkeld zijn. Daarom vertellen we je in deze blog een aantal dingen je moet weten als je een auto gaat leasen als ZZP’er.

Operational lease

Als eerste kunnen we onderscheid maken tussen operational lease en financial lease. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Zij nemen dus de aanschaf, verzekering, wegenbelasting, onderhoud en afschrijving voor hun rekening. Jij betaalt hiervoor een bepaald bedrag per maand en daarvoor mag je in een nieuwe auto rijden. De auto wordt niet jouw eigendom, en wordt daarom ook niet gezien als vreemd vermogen. De liquiditeit van je onderneming wordt dus niet beïnvloed met financial lease.

Financial lease

De andere optie is financial lease. Het grootste verschil met operational lease is dat je bij financial lease wél juridisch eigenaar wordt van de auto. Financial lease is eigenlijk gewoon een financiering van de auto. Bij deze vorm van leasen wordt de auto dan ook wel gezien als vreemd vermogen en beïnvloedt dit de liquiditeit van je onderneming. Het voordeel van financial lease is dat je geen grote investering hoeft te doen bij de aanschaf van een nieuwe auto. Het is een vrij eenvoudige manier om een financiering af te sluiten. Bovendien zijn investeringaftrek en renteaftrek allebei mogelijk bij financial lease. Heb je gekozen voor financial lease? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor financial lease van Hiltermann Lease.

Voordelen van leasen

Een van de grote voordelen van leasen is dat je elke maand precies weet wat je kwijt bent aan je auto. Je betaalt immers een vast bedrag per maand, waardoor je nooit voor onaangename verrassingen komt te staan. Bovendien heb je geen zorgen of stress over je auto, alles wordt namelijk voor je geregeld. De verzekering is afgesloten en het onderhoud wordt ook geregeld. Hier hoef je dus zelf geen tijd meer aan te besteden. Dit zorgt voor een stukje zekerheid en ontzorging. De leasekosten zijn fiscaal aftrekbaar en er zit geen geld in een auto wat je eigenlijk ook had kunnen gebruiken voor je onderneming.

Nadelen van leasen

Een nadeel van leasen is het feit dat leasen niet goedkoper is dan het kopen van een auto. Met een nieuwe auto hoef je niet zo bang te zijn voor onvoorziene kosten aan onderhoud. Bovendien is het verbreken van een leasecontract erg lastig en kan je veel geld kosten. En heb je al schadevrije jaren opgebouwd bij je verzekering? Dan zal de premie die je betaalt bij het leasen van een auto hoger liggen.

 

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van goede tips voor je workflow.

Contactgegevens

Via info @ renradministratie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden