R en R administratie

Facility management, niet meer weg te denken

Geplaatst op

Facility management bestaat pas sinds de jaren tachtig, maar is tegenwoordig niet meer weg te denken binnen bedrijven en organisaties. De afdeling facility management staat in dienst van de werknemer en richt zich op de ondersteuning van zijn of haar werk. Het doel van integrated facility management is om het de werknemer zo eenvoudig mogelijk te maken om zijn of haar werk op een prettige manier uit te voeren. Te denken valt aan werkplekinrichting, een voedzame catering, efficiënte communicatiemiddelen of wagenparkbeheer. Maar facility management behelst meer dan dat, het richt zich ook op strategische zaken, bijvoorbeeld het meedenken over een kostenbesparing op lange termijn op het gebied van bedrijfshuisvesting.

De oorsprong van facility management

De term facility management bestaat pas sinds de jaren tachtig. Het woord is afgeleid uit het Latijn. Het Latijnse woord facilitas betekent gemakkelijk maken, ondersteuning en voorziening. En dat is de kern van facility management: het voorzien in ondersteuning van de werknemers om het werk zo gemakkelijk mogen te maken. De term is uit Amerika overgewaaid. Door de toenemende automatisering destijds ontstond bij bedrijven een behoefte om anders te kijken naar bedrijfsprocessen. Het werd eenvoudiger om een veelheid aan aspecten te berekenen en efficiëntere investeringen te doen.

Soorten organisaties en bedrijven

Facility management is een vast onderdeel geworden van bedrijven en organisaties. Veel verschillende soorten bedrijven en organisaties zijn zich bewust van het belang van het goed organiseren van facilitaire zaken. Naast grote kantoren, valt te denken aan een voetbalstadion, een pretpark, een ziekenhuis of een winkelcentrum. Deze organisaties hebben baat bij het in juiste banen leiden van de complexe beïnvloeding van verschillende specialistische kennisgebieden als catering, schoonmaak, wagenparkbeheer, beveiliging, veiligheid, IT-beleid, werkplekinrichting of huisvesting.

Huishouden

De afdeling facility management is in principe vergelijkbaar met een huishouden. Ook binnen een huishouden dienen op velerlei vlak beslissingen te worden genomen, die vaak onderling met elkaar in verband staan. Hierbij is het van belang om het overzicht te bewaken, zicht te hebben op de langetermijndoelstellingen en kostenbewuste keuzes te maken. De facilitair manager zorgt er binnen bedrijven en organisaties voor dat processen slim, effectief en feilloos verlopen, zodat iedere werknemer zijn werk zonder hindernissen kan uitvoeren.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van goede tips voor je workflow.

Contactgegevens

Via info @ renradministratie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden