R en R administratie

Je gaat scheiden: kies je een mediator of een echtscheidingsadvocaat

Geplaatst op

Hoe pak je een scheiding aan? Moet je naar een advocaat? Of toch een mediator? En wat is het verschil tussen deze twee? Wat is de beste optie? Dat verschilt per situatie. In dit blog leggen we je alles uit over het verschil tussen een mediator en een echtscheidingsadvocaat en wat de verschillen zijn in de aanpak van beide. Daarna kun je beter oordelen over welke aanpak voor jou waarschijnlijk de beste is.

Mediator

Het grootste verschil tussen een mediator en een echtscheidingsadvocaat is dat een mediator onafhankelijk is en dus niet partij kiest. Een mediator helpt jou en je (ex-)partner met het samen regelen van de scheiding. De mediator gaat samen met het (ex-)stel om tafel zitten om alle onderwerpen te bespreken. De mediator probeert altijd de beste oplossing te vinden. De afspraken legt hij vast. Denk hierbij aan alimentatie en de verdeling van spullen. Vaak verloopt een scheiding via de mediator sneller dan via een advocaat.

Echtscheidingsadvocaat

Een advocaat komt op voor jouw belangen en kiest dus duidelijk een partij. In eerste instantie probeert de advocaat te onderhandelen met de advocaat van je (ex-)partner, om zo de scheiding zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. De onderwerpen waar jij en je (ex-)partner (en de advocaten) niet uitkomen, worden aan de rechter voorgelegd. Tijdens de zitting voert je advocaat het woord en ondersteunt hij je tijdens het hele proces.

De verschil in prijs

De kosten van een mediator en advocaat zijn best verschillend. Wanneer je beiden een advocaat hebt, betaal je per persoon dus voor een advocaat. Een mediator is er voor beide partijen, dus die kosten worden gehalveerd. Een ander punt is dat het scheiden via een advocaat vaak langer duur, waardoor ook nog eens daardoor de kosten van een echtscheidingsadvocaat oplopen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van goede tips voor je workflow.

Contactgegevens

Via info @ renradministratie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden