R en R administratie

Kiezen voor een creditcard: de voor- en nadelen

Geplaatst op

Als je (online) shopt in het buitenland of je wil afrekenen op een vakantiesite, kom je soms in aanraking met de eis om je betaling per creditcard af te ronden. Aan ieder nadeel kan een voordeel verbonden zijn, maar ook visa versa! In dit artikel lees je enkele voor- en nadelen van creditcards.

 

De voordelen van een creditcard

Veiligheid

In de jaren ‘90 hadden creditcards op het gebied van veiligheid een zwak imago. De kans op op fraude bij creditcards in nu geminimaliseerd. Tegenwoordig kan een handtekening of telefoonnummer niet meer worden ingezet om gebruik te maken van andermans creditcards. Ze beschikken, net als je pinpas over een viercijferige code. Tevens hebben apparaten met iOS of Android apps die betalingen nóg veiliger maken.

Je aankopen zijn verzekerd

Een betaling met een creditcard kan een automatische verzekering voor je aankopen met zich meebrengen. Ga je op vakantie en valt je gloednieuwe camera in het zwembad, is het mogelijk om je aankoopbedrag terug te krijgen. Let wel: vergelijk creditcards goed met elkaar en let op de kleine lettertjes, er bestaan grote verschillen tussen de aanbieders op het gebied van eigen risico en maximum vergoedingsbedrag.

Makkelijk in het buitenland

In het buitenland zijn betalingen met een creditcard praktischer dan met je pinpas. Afhankelijk van land worden creditcards universeel geaccepteerd, in tegenstelling tot de bankpas. Weliswaar krijgt de pinpas een steeds prominentere plek als betaalmethode, maar blijft het een goed advies om een creditcard te hebben. Een extra betaalmethode is raadzaam om niet afhankelijk te zijn van contant geld en de bankpas.

Een gegarandeerde levering

Een vaak geziene klacht over pakketbezorgers: waar is mijn pakketje? Je krijgt wel een briefje in je brievenbus, maar er staat niet aangegeven welke buurman je pakketje ontvangen heeft. Zulke en andere problemen kun je voorkomen met betalingen, die met creditcards zijn gedaan. Dit heet een leveringsgarantie. Niet goed, geld terug. Ook hier moet je kijken of de Visa of bijvoorbeeld American Express beter bij jouw behoeften en/of je budget past.

Een aantal nadelen van een creditcard

Een vast bedrag

Op jaarbasis ben je meer kwijt, ook wanneer je creditcard geheel non-actief is heb je met een vast bedrag te maken. Het jaarlijkse bedrag voor een creditcard begint bij zo’n 20 euro en loopt op tot grote hoogtes, afhankelijk van het type creditcard die je kiest.

Krediet

De term creditcard verraadt dit “nadeel”: het gaat om een lening. Wanneer je een groot bedrag hebt uitgegeven en het einde van de maand nadert, dien je het volledige bedrag terug te betalen. Daarvoor moet er voldoende geld op je rekening staan. Zo niet, kan je een lening aanvragen. Let wel: de rente van deze leningen is relatief hoog.

Wisselkoersen

Mocht je contant geld willen opnemen, kan je dat altijd beter met je pinpas doen. Wanneer je met een creditcard cash opneemt, moet je de wisselkoersen in de gaten houden. Er komen ook altijd extra kosten bij het opnemen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van goede tips voor je workflow.

Contactgegevens

Via info @ renradministratie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden