R en R administratie

Stappenplan: incassobureau inschakelen

Geplaatst op

Wanbetalers zijn en blijven een nachtmerrie voor veel ondernemers. Vooral door de stijgende populariteit van online shoppen blijven wanbetalers alleen maar toenemen. Veel ondernemers krijgen er stress volle en slapeloze nachten van. Je hebt zelf natuurlijk ook verplichte betalingen zoals aan de leverancier of aan je werknemers. Natuurlijk kan je een nalatige debiteur zelf achter zijn vodden aanzitten. Het is veel verstandiger om een incassobureau in te schakelen. Voordat je een incassobureau inschakelt is het verstandig om het een en ander te weten. Waar moet je op letten bij het kiezen van een incassobureau? Wat is het ideale moment om een vordering uit handen te geven? Wat zijn buitengerechtelijke kosten?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een incassobureau?

Sommige ‘zelfbenoemde professionals’ hebben de branche in een kwaad daglicht gesteld door ongepaste praktijken. Je kan het beste kiezen voor incassobureaus die aangesloten zijn bij de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI). Alle aangesloten bureaus werken volgens een strenge gedragscode. Laat jezelf niet verleiden door websites die niet aangesloten zijn bij de NVI. Maak dus geen overhaaste beslissingen bij het kiezen van het juiste incassobureau. Word daarom ook nooit online klant bij een incassobureau. Neem eerst contact op met het bureau en maak een afspraak. Maak duidelijke afspraken over bijvoorbeeld tarieven en de wijze waarop er gewerkt en gecommuniceerd wordt naar jouw klant.

 

Wat is het ideale moment?

De praktijk leert ons dat de meeste facturen niet betaald worden, omdat ze worden vergeten. Daarom is het handig en belangrijk om eerst contact op te nemen met je klanten om dit even na te gaan. Blijkt echter dat de gemaakte afspraken daarna nog steeds niet zijn na gekomen? Dan is het toch handig om een incassobureau op de hoogte te stellen. Hoe langer je wacht, hoe groter het risico is dat je zelf problemen gaat oplopen. Wij raden aan binnen 30 dagen na vervaldag in te grijpen.

Wat zijn buitengerechtelijke incassokosten?

Een incassobureau mag extra kosten in rekening brengen als consumenten een of meerdere rekeningen niet op tijd betaald hebben. Dit noemen we de buitengerechtelijke incassokosten. Incassobureaus rekenden voorheen meestal torenhoge tarieven, zonder dat dat ze enige verantwoording verschuldigd waren. In het ‘Besluit vergoeding voor buitenrechtelijke incassokosten’ heeft de overheid sinds 2012 de hoogte vastgesteld.

Gerelateerde berichten

Snel aan de slag met je nieuwe bedrijf: bedrijfstips

Startende ondernemers kunnen vaak niet wachten om te beginnen. Natuurlijk moeten er wel wat dingen geregeld worden. In deze blog behandelen we de...

Lees meer

Over ons

We houden je op de hoogte van goede tips voor je workflow.

Contactgegevens

Via info @ renradministratie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden