R en R administratie

Update: status digitalisering van boeken door Google

Geplaatst op

In 2002 startte Google met het grandioze plan om een groot deel van alle bestaande boeken ter wereld te scannen en digitaal op te slaan. Het project had een ongekende omvang en was ontzettend ambitieus. We geven een update over het digitalisering project. Hebben mensen al de vruchten kunnen plukken van de digitalisering?

 

Status project

Google is in 2002 voortvarend van start gegaan met het inscannen van boeken, overal ter wereld. Na enkele jaren ontstonden er verschillende hobbels in de weg: uitgevers en auteurs begonnen te klagen over schendingen van copyright. Na jaren van rechtszaken kreeg Google uiteindelijk in 2013 toestemming het project voort te zetten. Inmiddels zijn er ruim 25 miljoen boeken gedigitaliseerd, maar is er nog geen algemene database beschikbaar om al het materiaal te kunnen bekijken.

 

Mission failed?

Heeft Google teveel hooi op de vork genomen? Het lijkt er niet op. Ondanks dat er nog geen algemene database is samengesteld gaat het scannen van boeken gewoon door. Het digitaliseringsproject heeft ook al grote gevolgen gehad in bepaalde werkvelden, voornamelijk in de academische wereld. Hier wordt handig gebruik gemaakt van het nieuwe materiaal dat al beschikbaar is, bijvoorbeeld via Google Books.

 

Voordelen van de digitalisering

Ondanks dat de volledige boeken nog niet inzichtelijk zien, kunnen er wel alinea’s of kleine onderdelen van de boeken worden gevonden in Google Books. Dit maakt het voor onderzoekers vrij eenvoudig om snel te kunnen zoeken en een overzicht te krijgen van de beschikbare werken. De efficiëntie is hierdoor enorm toegenomen. Een andere voordeel van het digitaliseringsproject is het ontstaan van belangrijke onderzoekscentra: meewerkende bibliotheken mochten digitale kopieën van hun werk houden. Op deze manier hebben enkele instituten de beschikking over enorme doorzoekbare databases.

 

Het ambitieuze plan van Google om alle boeken te digitaliseren is nog niet voltooid. Desondanks maken onderzoekers al dankbaar gebruik van de resultaten. Het project heeft in bepaalde sectoren de productiviteit een flinke boost gegeven. Zo zijn de voordelen van digitalisering toch al wel zichtbaar.

Ook in andere sectoren kan digitalisering kansen bieden. Geen idee waar u moet beginnen? Bij een deskundige en ervaren partij als Karmac kunt u terecht voor het digitaliseren van archieven en dossiers.

Gerelateerde berichten

Snel aan de slag met je nieuwe bedrijf: bedrijfstips

Startende ondernemers kunnen vaak niet wachten om te beginnen. Natuurlijk moeten er wel wat dingen geregeld worden. In deze blog behandelen we de...

Lees meer

Over ons

We houden je op de hoogte van goede tips voor je workflow.

Contactgegevens

Via info @ renradministratie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden