R en R administratie

Verschillen tussen werken op basis van uitzending en detachering

Geplaatst op

Werken via een uitzendbureau of detacheringsbureau is nog altijd zeer populair in Nederland. Er is echter nog vaak onduidelijkheid over wat nou precies de verschillen zijn tussen de twee concepten. Die zijn er namelijk wel degelijk. Waarbij het natuurlijk ook verschillend is voor de bedrijven die op die manieren aan tijdelijke krachten komen, lees je in deze blog de verschillen voor de werknemers.

Formaliteit van arbeidsrelatie

Het eerste grote verschil tussen werken als uitzendkracht en via een detacheringsbureau, is de mate waarin je verbonden bent met het bedrijf wat je plaatst. Stel je werkt als docent op basis van detachering, je bent in dat geval in loondienst bij dat bedrijf met een oproepovereenkomst. Op het moment dat er een onderwijsinstelling docenten nodig heeft en ze bellen naar het detacheringsbureau, kun jij voorgedragen en gekozen worden. In dat geval bespreek je per opdrachtgever de arbeidsvoorwaarden. Belt er toevallig niemand en zit je een tijdje zonder opdracht? Bij een detacheringsbureau krijg je gewoon doorbetaald, terwijl je dat als uitzendkracht niet krijgt.

Betrokkenheid van de werkgever

Door de formaliteit van de arbeidsrelatie met een detacheringsbureau, is de betrokkenheid en begeleiding ook een stuk groter dan bij een uitzendbureau. Waar je bij een uitzendbureau toch vooral uitgezonden wordt om tijdelijk werk te verrichten, gaan ze bij een detacheringsbureau echt kijken naar je carrièreplannen. Afhankelijk van de bedrijven en functies waar jij graag in wil werken en jezelf verbeteren wordt er een carrièreplan opgesteld. Het is namelijk voor zowel jouzelf als het bureau interessant om jezelf zo veel mogelijk te ontwikkelen.

Arbeidsvoorwaarden

Naast dat je een contract hebt met de detacheerder voor langere tijd, zijn de voorwaarden van dat contract in veel gevallen ook een stuk gunstiger dan wanneer je een uitzendkracht bent. In sommige gevallen krijg je zelfs meer loon dan het personeel wat vast in dienst is bij je opdrachtgever. Het is daardoor wel duidelijk dat gebruik maken van een detacheringsbureau voor bedrijven zeker geen goedkope optie is.

Het soort werkzaamheden

Over het algemeen is er een verschil tussen de werkzaamheden die je op basis van een uitzendkracht kan doen en op basis van detachering. Grote uitzendbureaus als Young Capital en Start People bieden vooral werk aan voor studenten en lager opgeleide mensen. Denk hierbij aan functies in distributiecentra, horeca en de schoonmaakbranche. Detachering daarentegen, probeert vaak bedrijven en werknemers te verbinden in sectoren waar een hogere opleiding en werkervaring een vereiste is. Populaire sectoren voor detachering zijn bijvoorbeeld het hoger onderwijs, de financiële sector en de IT.

Gerelateerde berichten

Je eigen bedrijf beginnen in 5 stappen

Als je eigen baas wilt worden en je wilt dat worden in Nederland dan heb je geluk. Nederland is namelijk een heel gunstig land om je bedrijf op te...

Lees meer

Aandachtspunten bij het digitaliseringsproces

Door de snelle technologische ontwikkelingen ontstaan er continu nieuwe manieren om archieven digitaal op te slaan. Welke techniek of welke methode...

Lees meer

Waarom ondertekenen we officiële documenten bij een notaris?

Veel van de belangrijke transacties die je maakt in je leven, zoals het ondertekenen van een koopcontract, gebeuren onder toeziend oog van een...

Lees meer

Over ons

We houden je op de hoogte van goede tips voor je workflow.

Contactgegevens

Via info @ renradministratie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden