R en R administratie

Waarom zou ik een BV oprichten? De voordelen op een rijtje

Geplaatst op

Als eenmanszaak krijg je te maken met allerlei zaken, zoals het voeren van een gedegen administratie, aftrekposten en het betalen van inkomstenbelasting. Omzetbelasting betaald in relatie tot je bedrijf kun je terugvragen. Zelf ben je vaak de enige werknemer in het bedrijf en dus belast met verschillende taken. Wanneer je bedrijf groeit kan ook de behoefte toenemen om meer mensen aan te nemen en bestuurlijke rollen uit elkaar te halen. Oprichten BV kan eenvoudig en snel.

Aansprakelijkheid

Een van de grote voordelen van een BV is dat je niet aansprakelijk bent voor schade en schulden van het besloten vennootschap. Dit is een totaal ander verhaal bij een eenmanszaak, daar ben altijd aansprakelijk. En niet alleen het zakelijke vermogen. Ook privé ben je aansprakelijk. Geen wonder dat veel ondernemers kiezen voor een BV, want dan weet je zeker dat bij een faillissement van je BV je privé vermogen save is. Het verschil in aansprakelijk komt door het feit, dat een eenmanszaak geen rechtspersoon is, deze valt namelijk samen met de persoon van de ondernemer. Bij een BV is het besloten vennootschap de rechtspersoon en dus is de ondernemer niet persoonlijk aansprakelijk.

Officiële verdeling van de taken

Bij eenmanszaak kun je wel medewerkers in dienst nemen, zonder dat het veel problemen kost. Denk bijvoorbeeld aan een kruidenier of marktkoopman. Maar wanneer je de rollen van: bestuurder, aandeelhouder en oprichter uiteen wilt halen, stuiten we op een probleem. Met een BV is dit mogelijk.

Aandelen

Het kan aantrekkelijk zijn om op een bepaald moment kapitaal aan te trekken door aandelen uit de geven. Dit kan met een eenmanszaak niet, maar wel bij een BV. Een BV zorgt ook voor extra vertrouwen en oogt professioneler, omdat het een rechtspersoon is die gefundeerd is op wettelijke criteria. Daarnaast is het oprichtingsbedrag hoger in vergelijking met een eenmanszaak, waar dus ook een signaal vanuit gaat: ‘ik pak dit serieus aan’. Een BV richt je niet maar zo op.

Overdragen aandelen

Het is mogelijk om aandelen over te dragen. Deze aandelen staan op naam en kunnen niet zomaar overgedragen worden, daar is een tussenkomst van een notaris voor nodig. Het overdragen van aandelen kost je dus geld en er is tijd mee gemoeid.

 

Conclusie

Als je net met je bedrijf begint, bijvoorbeeld als freelancer, dan is een BV oprichten nog niet iets waar je over nadenkt. Maar wanneer je bedrijf door de jaren heen goed gaat, kan het steeds aantrekkelijker worden om een BV op te richten. Wanneer je rond de 100.000 euro winst maakt, wordt het interessant om een BV op te richten. Vroeger moest je als bestuurder een salaris van 44.000 euro per jaar vangen, maar nu mag je ook de eerste 3 jaar het minimum loon ontvangen, gewoon om de kast van je onderneming te sparen. Zo kun je meer investeren in je bedrijf.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van goede tips voor je workflow.

Contactgegevens

Via info @ renradministratie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden