R en R administratie

Wat is tevredenheidsonderzoek?

Geplaatst op

Hoe belangrijk is het anno 2018 om medewerkers tevreden te houden?

 

Het is in ieder geval belangrijk om te meten hoe tevreden medewerkers daadwerkelijk zijn, een goede manier hiervoor is een medewerkerstevredenheidsonderzoek.

 

Een kortere benaming voor het medewerkerstevredenheidsonderzoek is MTO, maar survey, enquête of tevredenheidsonderzoek zijn termen die regelmatig worden gebruikt en hetzelfde doel dienen.

 

Waarom de tevredenheid meten als iedereen tevreden lijkt?

 

Hoewel medewerkers steeds meer openlijk praten over hun gevoelens en verwachtingen zullen ze zich niet zo snel écht uitlaten over wat ze vinden van bepaalde (soms gevoelige) situaties.

 

Door het uitvoeren van een anoniem medewerkerstevredenheidsonderzoek zijn medewerkers in de gelegenheid bepaalde gevoelens of meningen te uiten, waarmee ze soms al langere tijd rondlopen.

 

Daarbij is het interessant, wanneer het onderzoek focust op een bepaalde situatie, hoe medewerkers daar op reageren en hoe je als organisatie hier op in kan spelen.

 

Hoe bouw je een medewerkerstevredenheidsonderzoek op?

 

Er kunnen verschillende werkwijzen worden gehanteerd. Medewerkers zullen geïnformeerd moeten worden over de start van het tevredenheidsonderzoek en hoe en wanneer ze deze kunnen invullen.

 

De meest efficiënte manier is het onderzoek online laten invullen, zorg er hierbij voor dat de site goed toegankelijk is en werkzaam op de browser van je bedrijf. Een slecht werkende site wekt frustratie op en kan leiden tot minder data.

Het is hierbij goed om het belang van het invullen van het tevredenheidsonderzoek te benoemen, hiermee wordt de kans op een hoog invulpercentage vergroot.

 

Wat levert een medewerkerstevredenheidsonderzoek op?

 

Een tevredenheidsonderzoek levert allereerst veel data op welke kritisch zal moeten worden bekeken. Mogelijk leveren een aantal medewerkers opvallende informatie aan welke kan leiden tot onrust en vragen.

 

Het is echter van belang voor het succes van een volgend medewerkerstevredenheidsonderzoek dat er daadwerkelijk werk wordt gemaakt van de gegeven input, zodra dit zichtbaar is voor de medewerkers weten zij dat hun input van hoge waarde is en serieus wordt genomen door het (hoger) management.

 

Een goede manier om de resultaten te publiceren is door middel van een bijeenkomst, hierbij kan er in groepsverband worden gekeken naar de resultaten en kan hierop volgend een discussie gevoerd worden.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van goede tips voor je workflow.

Contactgegevens

Via info @ renradministratie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden