R en R administratie

Wat te doen als je onterecht ontslagen bent?

Geplaatst op

Stel je voor dat je ontslagen bent, maar je vindt dat je hiermee onrecht is aangedaan. Je kunt in dit geval in beroep gaan bij je werkgever, maar dit is een behoorlijke stap. Gelukkig zijn er mensen die gespecialiseerd zijn in ontslagrecht en je graag helpen bij dit proces. In dit blog geven we je een aantal tips.

Probeer eerst het probleem met je werkgever op te lossen

Je dient altijd eerst zelf in gesprek te gaan met de werkgeven die jou ten onrechte ontslagen heeft. Je kunt bijvoorbeeld in gesprek gaan met de aanwezige HR-manager en indien gewenst kun je zelfs de directeur om een gesprek vragen. Vergeet hierbij niet om eventuele documentaties goed bij te houden. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan aantekeningen tijdens gesprekken of brieven die zijn verstuurd.

Externe hulp van ontslagrechtadvocaat inschakelen

Voordat je externe hulp van een ontslagrechtadvocaat inschakelt is het goed om te weten dat je een al een vast dienstverband hebt. Een advocaat inschakelen tijdens je proeftijd heeft bijvoorbeeld minder effect dan als je voor een vast dienstverband hebt getekend.

Als je een vordering wilt indienen bij een rechtbank voor onrechtvaardig ontslag, dan heb je normaal gesproken eerst één jaar dienstverband nodig. Als je om een standaard onrechtvaardige reden werd ontslagen, kun je een vordering indienen, ongeacht de duur van het dienstverband bij jouw werkgever.

Onrechtvaardige redenen voor een ontslag

Een standaard onrechtvaardige reden geldt in de onderstaande situaties:

  • De werkgever heeft geen gegronde reden om je te ontslaan (bijvoorbeeld als je je targets hebt gehaald)
  • De werkgever heeft bij jouw ontslag niet het juiste proces gevolgd (bijvoorbeeld als zij hun eigen ontslagprocedures niet hebben gevolgd)
  • Je werd ontslagen om een standaard onrechtvaardige reden (bijvoorbeeld voor het opnemen van zwangerschapsverlof)

De ontslagrechtadvocaat begeleidt het volledige proces

Als je de laan uit bent gestuurd door een van bovenstaande redenen en je bent er samen niet uitgekomen, dan kun je juridische hulp inschakelen. Zij helpen je door het volledige proces heen en weten precies wat jouw rechten zijn.

Gerelateerde berichten

Je eigen bedrijf beginnen in 5 stappen

Als je eigen baas wilt worden en je wilt dat worden in Nederland dan heb je geluk. Nederland is namelijk een heel gunstig land om je bedrijf op te...

Lees meer

Aandachtspunten bij het digitaliseringsproces

Door de snelle technologische ontwikkelingen ontstaan er continu nieuwe manieren om archieven digitaal op te slaan. Welke techniek of welke methode...

Lees meer

Waarom ondertekenen we officiële documenten bij een notaris?

Veel van de belangrijke transacties die je maakt in je leven, zoals het ondertekenen van een koopcontract, gebeuren onder toeziend oog van een...

Lees meer

Over ons

We houden je op de hoogte van goede tips voor je workflow.

Contactgegevens

Via info @ renradministratie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden